کووید 19 یک بیماری جدید است که توسط ویروس کرونا (یا ویروس جدید) ایجاد شده که قبلاً در انسان دیده نشده است. از آنجا که ویروس کرونا یک ویروس جدید است، دانشمندان هر روز بیشتر درباره اش میآموزند. اگرچه بیشتر افرادی که بیماری کرونا دارند دارای علائم خفیف هستند، اما کووید 19 همچنین میتواند باعث بیماری شدید و حتی مرگ شود. برخی از گروهها، از جمله افراد مسن و افرادی که بیماری زمینهای خاصی دارند، در معرض خطر ابتلای شدیدتری به ویروس کرونا قرار دارند.
دلیل نامگذاری ویروس کرونا به کووید 19
علائم ویروس کرونا برای اولین بار در ووهان چین شناسایی شد. نام جدید این بیماری ویروس کرونا 2019 است که به اختصار COVID-19 نامیده میشود. در COVID-19 ، «CO» مخفف کلمه «Corona»، «VI» مخفف کلمه «Virus» و «D» مخفف کلمه «Disease» به معنی بیماری است. در گذشته، این بیماری به عنوان «ویروس جدید کرونا ویروس 2019» یا «n-Covid 2019» شناخته میشد. انواع مختلفی از ویروس کرونا وجود دارد که برخی از آنها معمولاً باعث بیماری خفیف دستگاه تنفسی فوقانی میشوند. کووید 19 یک بیماری جدید است که توسط ویروس کرونا ایجاد شده که قبلاً در انسان دیده نشده است.
علائم ویروس کرونا را بشناسیم
علائم ویروس کرونا چیست، سوال شایعی است که این روزها ذهن تمام مردم جهان را به خود مشغول کرده است. افراد مبتلا به COVID-19 طیف وسیعی از علائم ویروس کرونا را اعم از علائم خفیف تا بیماری شدید دارا هستند. در پاسخ به این سوال که علائم ویروس کرونا چیست لازم است بدانید که علائم بیماری کرونا ممکن است 2 تا 14 روز پس از قرار گرفتن در معرض ویروس کرونا خود را نشان دهند. به هر ترتیب، افرادی که دارای علائم زیر هستند، احتمالا به کووید 19 مبتلا شدهاند. این علائم به ترتیب میزان شایع بودن در انواع خفیف تا شدید بیماری کرونا عبارتند از:
سرفه
خستگی
درد عضله یا بدن
سردرد
از بین رفتن چشایی یا بویایی جدید
گلو درد
گرفتگی یا آبریزش بینی
تب یا لرز
حالت تهوع یا استفراغ
اسهال
تنگی نفس یا دشواری در تنفس
راههای انتشار ویروس کرونا
حال که پاسخ به سوال علائم ویروس کرونا چیست را دانستید، بهتر است که راههای انتشار ویروس کرونا را هم بدانید تا با آگاهی بیشتر برای ایمنی خود در مقابل بیماری کرونا قدم بردارید. البته خوب است بدانید که هنوز بررسیها درمورد نحوۀ انتشار ویروس کرونا جدید ادامه دارد.
1. ویروس کرونا عمدتاً از طریق تماس نزدیک از فردی به فرد دیگر، از جمله بین افرادی که از نظر جسمی نزدیک به یکدیگر هستند گسترش مییابد.
2. افرادی که آلوده هستند اما علائمی از خود نشان نمیدهند نیز میتوانند کووید 19 را به دیگران انتقال دهند.
3. ویروس کرونا گاهی از طریق هوا نیز انتشار مییابد.
4. ویروس عامل کرونا در اثر تماس با سطوح آلوده به ندرت گسترش پیدا میکند.
5. کووید 19 بین انسان و حیوانات به ندرت گسترش پیدا میکند.
اقدامات لازم به هنگام ظاهر شدن علائم ویروس کرونا
1. در خانه بمانید. اکثر افراد مبتلا به کووید 19 بیماری خفیفی دارند و میتوانند بدون مراقبت پزشکی در خانه بهبود یابند. از خانۀ خود خارج نشوید مگر برای مراقبتهای پزشکی.
2. خود را در مکانی جدا به دور از افراد دیگر قرنطینه کنید.
3. استراحت کنید. از داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن استفاده کنید تا به شما در بهبود حالتان کمک کند.
4. دستان خود را مرتب بشویید و از تماس دستهای آلوده با چشمها، بینی و دهان خودداری کنید.
5. علائم کرونا را مانند تب، سرفه و دیگر علائم، در خود کنترل کنید و دستورالعملهای بهداشتی را در این باره دنبال کنید.
6. ظروف غذا و لیوان، حوله و ملافه و دیگر وسایل خود را از دیگران جدا کنید و سعی کنید در صورت امکان از سرویس بهداشتی جداگانه استفاده نمایید.
7. مناطقی که ممکن است خون، مدفوع یا مایعات بدن روی آنها باشد را تمیز و ضد عفونی کنید و از پاک کنندهها و ضد عفونی کنندههای منزل برای این کار استفاده کنید.
8. با پزشک خود قبل از دریافت مراقبتهای پزشکی تماس بگیرید. اگر در تنفس مشکلی دارید یا علائم هشداردهندۀ اضطراری دیگری دارید، حتماً با پزشک خود در تماس باشید. میتوانید از خدمات پزشکی در منزل هم استفاده کنید که مجبور به بیرون رفتن از خانه نباشید.
زمان اقدام به مراقبتهای فوری برای بیماری کرونا
در پاسخ به سوال علائم کرونا چیست، علائم اولیۀ کرونا را شناختید اما اگر هر کدام از علائم زیر در وضعیت جسمانی شما تغییر ایجاد کرد، بلافاصله به بخش مراقبتهای فوری مراجعه کنید:
مشکل تنفس
درد یا فشار مداوم در قفسه سینه
سردرگمی جدید
ناتوانی در بیدار شدن یا بیدار ماندن
تغییر رنگ لبها یا صورت به رنگ مایل به آبی
تفاوت علائم کرونا و علائم آنفولانزا
آنفولانزا و کرونا هر دو بیماری تنفسی مسری هستند، اما توسط ویروسهای مختلف ایجاد میشوند. بیماری کرونا در اثر عفونت با ویروس کرونا به نام (SARS-COV-2 ) و آنفولانزا در اثر عفونت با ویروسهای آنفولانزا ایجاد میشود.
به نظر میرسد کووید 19 نسبت به آنفولانزا راحتتر گسترش مییابد و باعث بیماریهای جدیتری در برخی افراد میشود. همچنین ممکن است مدت زمان بیشتری طول بکشد تا افراد، علائم بیماری کرونا را نشان دهند و برای مدت طولانی ناقل باشند.
در قسمت های قبل به طور کامل اشاره کردیم که علائم کرونا چیست اما از آنجا که برخی از علائم کرونا و آنفولانزا مشابه هستند، تشخیص تفاوت بین آنها فقط بر اساس علائم ممکن است دشوار باشد و برای تأیید تشخیص، بهتر است آزمایش انجام شود.
در حالی که هر روز اطلاعات بیشتری در مورد ویروس کرونا کسب میشود، هنوز ابهامات زیادی درمورد اینکه علائم ویروس کرونا چیست، وجود دارد.
آزمایشهای موجود برای ویروس کرونا
دو نوع آزمایش برای بیماری کرونا در دسترس است: آزمایشهای ویروسی و آزمایشهای آنتی بادی.
1. آزمایش ویروسی به شما میگوید که آیا عفونت فعلی دارید یا خیر.
2. آزمایش آنتی بادی به شما میگوید که آیا شما قبلاً عفونت داشته اید یا خیر.
در صورت لزوم انجام این آزمایشها، اگر انجام این آزمایشها در آزمایشگاه برایتان دشوار است، میتوانید از خدمات آزمایش در منزل استفاده کنید.
راههای جلوگیری از ابتلا به کرونا و کمک به کاهش شیوع ویروس کرونا
هیچ راهی برای صفر شدن خطر ابتلا به ویروس کرونا وجود ندارد، بنابراین، تا جایی که ممکن است باید به ایمن بودن خود از بیماری کرونا اهمیت بدهید. به طور کلی، هرچه افراد بیشتری در اطراف شما باشند و ارتباط نزدیکتر و تعامل بیشتری با آنها داشته باشید، خطر ابتلا به بیماری کرونا و گسترش آن بیشتر میشود. هنگام تصمیم گیری در مورد بیرون رفتن یا تعامل با افرادی که با شما زندگی نمیکنند، میزان خطر را در نظر بگیرید. اگر بیرون میروید، اطمینان حاصل کنید که شما و افرادی که با شما زندگی میکنند به حفظ خود از ویروس کرونا اهمیت میدهند.
بهترین راه برای محافظت از خود و کمک به کاهش شیوع بیماری کرونا این است:
1. تعاملات با افرادی را که ممکن است در معرض آن قرار بگیرند و یا ممکن است به ویروس کرونا آلوده شوند، از جمله افراد در خانه شما، تا حد ممکن محدود کنید.
2. در هنگام تعامل با دیگران از ماسک استفاده کنید، به ویژه هنگامیکه نمیتوانید از افراد دیگر فاصله بگیرید. با افرادی که ماسک ندارند تعامل نکنید و از اطرافیان خود بخواهید ماسک بزنند.
3. فاصلۀ اجتماعی را رعایت کنید.
4. دستان خود را حداقل به مدت 20 ثانیه با آب و صابون بشویید. اگر آب و صابون در دسترس نیست، از یک ضد عفونی کننده دست با الکل حداقل 60٪ استفاده کنید.
5. از فعالیتهایی که انجام این مراحل ممکن است دشوار باشد خودداری کنید.
چه افرادی بیشتر در معرض خطر ابتلا به ویروس کرونا هستند؟
1. افراد مسن
سن، خطر ابتلا به ویروس کرونا را افزایش میدهد. به عنوان مثال، افراد 50 ساله بیش از افراد 40 ساله در معرض خطر شدید بیماری کرونا قرار دارند و یا افراد در 60 یا 70 سالگی، در معرض خطر بیماری شدید نسبت به افراد 50 ساله هستند. بیشترین خطر ابتلا به بیماری شدید ناشی از ویروس کرونا جدید در بین افراد 85 سال یا بالاتر است.
بیماری شدید به این معنی است که فرد مبتلا به COVID-19 ممکن است به موارد زیر احتیاج داشته باشد:
بستری در بیمارستان
مراقبتهای ویژه
ونتیلاتور برای کمک به تنفس
2. افراد با شرایط پزشکی ویژه
بزرگسالان در هر سنی با برخی بیماریهای زمینهای در معرض خطر ابتلا به بیماری شدید از ویروس عامل کرونا هستند. بیماری شدید ناشی از ویروس کرونا به معنای بستری شدن در بیمارستان، بستری شدن در ICU، لوله گذاری یا تهویه مکانیکی و یا مرگ تعریف میشود. بزرگسالان در هر سنی با شرایط زیر، در معرض خطر بیماری شدید ناشی از ویروس کرونا هستند:
سرطان
بیماری مزمن کلیوی
COPD (بیماری انسدادی مزمن ریوی)
سندرم داون
بیماریهای قلبی مانند نارسایی قلبی، بیماری عروق کرونر و کاردیومیوپاتی
حالت نقص ایمنی (سیستم ایمنی ضعیف) از پیوند اعضای جامد یا استفاده از داروهای ضعیف کننده سیستم ایمنی
چاقی (شاخص توده بدن بین 30 تا 35 کیلوگرم در متر مربع)
چاقی شدید (شاخص توده بدن بین 35 تا 40 کیلوگرم در متر مربع)
بارداری
بیماری سلول داسی شکل
سیگار کشیدن
دیابت شیرین نوع 1 و 2
آسم (متوسط تا شدید)
بیماری عروق مغزی (رگهای خونی و خون رسانی به مغز را تحت تأثیر قرار میدهد)
فیبروز سیستیک
فشار خون بالا
شرایط نورولوژیک ، مانند زوال عقل
بیماری کبد
فیبروز ریوی (داشتن بافتهای ریه آسیب دیده یا زخم)
تالاسمی (نوعی اختلال خونی)
روشهای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا در افرادی که بیماری زمینهای دارند
1. دریافت واکسنهای توصیه شده علیه آنفلوانزا و بیماری پنوموکوک برای افرادی که در معرض خطر بیماری شدید ناشی از ویروس کرونا هستند، بسیار مهم است.
2. با پزشک خود در مورد حفظ خدمات پیشگیرانه مانند غربالگری سرطان در طی همه گیر شدن بیماری صحبت کنید.
3. اهمیت تحرک بدنی و تمرین عادات سالم برای کنار آمدن با استرس را به خاطر بسپارید. (اینجا لینک داخلی راهکار سازگاری با استرس ویروس کرونا)
4. در مورد ویزیتهای پزشکی از راه دور یا در منزل یا مراقبتهای بهداشتی در منزل از پزشک خود بپرسید و بدانید چه زمانی باید به بخش اورژانس مراجعه کنید.
5. اگر فوریت پزشکی دارید، مراقبتهای اورژانسی را به تعویق نیندازید.
6. با داشتن هر گونه بیماری زمینه ای باید برنامۀ درمان خود را ادامه دهید و آن را بدون صحبت با پزشک تغییر ندهید.
7. حداقل به اندازۀ 30 روز داروی با نسخه و بدون نسخه تهیه کنید. با مشاور خدمات مراقبتهای بهداشتی، بیمه گر و داروساز در مورد تهیۀ یک منبع اضافی (یعنی بیش از 30 روز) داروهای تجویز شده، یا ارائه دهندگان خدمات بهداشتی در منزل صحبت کنید تا در صورت امکان از مراجعه به داروخانه خودداری شود.
به دلیل بیماری کرونا، دریافت مراقبتهای اضطراری برای بیماری زمینهای خود را به تأخیر نیندازید. بخشهای اورژانس برای جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا در صورت نیاز به مراقبت، برنامههای پیشگیری از عفونتهای احتمالی را دارند. اگر برای مراقبتهای اضطراری خود نیاز به انجام آزمایش دارید، میتوانید از خدمات آزمایش در منزل استفاده کنید. (اینجا هم دوباره میتونیم لینک داخلی آزمایش خون در منزل را بگذاریم و البته در قسمت هایلایتهای دیگه که مرتبط هستند)
کودکان هم به بیماری کرونا مبتلا میشوند
درست است که کودکان در مقایسه با بزرگسالان کمتر به کووید 19 مبتلا میشوند، اما به هر حال کودکان هم میتوانند به ویروس عامل کرونا آلوده شوند و آن را به دیگران منتقل کنند. بسیاری از کودکان هم مانند بزرگسالان مبتلا به بیماری کرونا، ممکن است بدون علامت باشند اما میتوانند ویروس کرونا را به دیگران منتقل کنند.
اکثر کودکان مبتلا به COVID-19 علائم خفیفی دارند یا اصلاً علائمی ندارند. با این حال، برخی از کودکان میتوانند به شدت از ویروس کرونا بیمار شوند. شدت بیماری کرونا در کودکان ممکن است آنها را ناچار به بستری، استفاده از مراقبتهای ویژه یا دستگاه تنفس برای کمک به تنفس بکند و در موارد نادر منجر به مرگ آنها شود. نوزادان زیر 1 سال و کودکانی که شرایط زمینه ای خاصی دارند احتمال ابتلای شدید آنها به بیماری کرونا بیشتر است.
سایر کودکان، صرف نظر از سن، با شرایط پزشکی زمینه ای زیر ممکن است در مقایسه با سایر کودکان در معرض خطر شدید ویروس کرونا قرار بگیرند:
آسم یا بیماری مزمن ریه
دیابت
شرایط ژنتیکی، عصبی یا متابولیکی
بیماری سلول داسی شکل
بیماری قلبی از بدو تولد
چاقی
سرکوب سیستم ایمنی (ضعف سیستم ایمنی بدن به دلیل شرایط خاص پزشکی یا استفاده از داروهایی که سیستم ایمنی بدن را ضعیف میکنند)
پیچیدگی پزشکی (کودکان مبتلا به بیماریهای مزمن متعدد که بسیاری از قسمتهای بدن را تحت تأثیر قرار میدهند یا به فناوری وابسته هستند)
اگر فرزند شما به یک بیماری زمینهای مبتلا است، با پزشک فرزند خود دربارۀ شدت پتانسیل ابتلا به بیماری کرونا مشورت کنید. علائم کرونا در بزرگسالان و کودکان مشابه است و میتواند مانند علائم سایر بیماریهای شایع مانند سرماخوردگی، گلودرد یا آلرژی باشد. شایعترین علائم ویروس کرونا در کودکان تب و سرفه است، اما کودکان ممکن است هر یک از این علائم یا دیگر علائم کرونا را داشته باشند:
تب یا لرز
سرفه
گرفتگی بینی یا آبریزش بینی
از بین رفتن چشایی یا بویایی جدید
گلو درد
تنگی نفس یا دشواری در تنفس
اسهال
حالت تهوع یا استفراغ
معده درد
خستگی
سردرد
درد عضله یا بدن
اشتهای ضعیف یا تغذیه نامناسب به ویژه در نوزادان زیر 1 سال
ضمنا فراموش نکنید که استفاده از ماسک برای کودکان بالای 2 سال ضروری است.
چند راهکار خوب برای سازگاری با استرس بیماری کرونا
بیماریهای همه گیر ممکن است استرس زا باشد، به ویژه هنگامیکه از دیگران دوری میکنید. در طول این مدت، حفظ ارتباطات اجتماعی و مراقبت از سلامت روان مهم است. در زیر، به برخی موارد برای کنار آمدن با استرس ویروس کرونا اشاره شده است:
هر روز برای مراقبت از خود در برابر ویروس کرونا یک گام کوچک بردارید.
با ورزش یوگا، گوش دادن به موسیقی یا باغبانی خود را از استرس ظهور علائم کرونا رها کنید.
راههای جدید برای برقراری ارتباط با دوستان، دریافت حمایت یا به اشتراک گذاشتن احساسات پیدا کنید.
غذاهای سالم بخورید و به اندازه کافی استراحت کنید.
با کتاب خواندن، گوش دادن به موسیقی یا شروع یک سرگرمی جدید، آرامش را به خود هدیه دهید.
سوالهای رایج
سرفه، خستگی، درد عضله یا بدن، سردرد، از بین رفتن چشایی یا بویایی جدید، گلو درد، گرفتگی یا آبریزش بینی، تب یا لرز، حالت تهوع یا استفراغ، اسهال، تنگی نفس یا دشواری در تنفس
در آنفولانزا، تب و درد از همان ابتدای بیماری خود را نشان میدهند، اما بیماری کرونا لزوما در تمام افراد با تب شروع نمی شود. تفاوت کلیدی دیگر، بروز تنگی نفس در کووید 19 است که قبل از التهاب ریه رخ میدهد، اما آنفولانزا باعث تنگی نفس نمیشود مگر اینکه تبدیل به ذات الریه شده باشد.
بله. کودکان هم مانند بزرگسالان با علائم خفیف یا شدید و یا بدون علائم، ناقل ویروس کرونا می توانند باشند.
افراد مسن و افراد با بیماریهای زمینهای.
سرطان، بیماری کلیوی، آسم، فشار خون بالا، دیابت، چاقی، بیماری کبد، سندروم داون، تالاسمی، بیماری قلبی
یوگا، گوش دادن به موسیقی، باغبانی، کتاب خواندن، استراحت کافی، تغذیه سالم
بیماری ویروس کرونا 2019
در صورتی که علائمی همچون مشکل تنفس، درد یا فشار مداوم در قفسه سینه، سردرگمی جدید، ناتوانی در بیدار شدن یا بیدار ماندن، تغییر رنگ لبها یا صورت به رنگ مایل به آبی را مشاهده کردید.
بله. استفاده از ماسک برای کودکان بالای دو سال ضروری است.